Hur skapar man den ideala arbetsplatsen?

Vad som är idealt är beroende på typ av bransch samt typ av lokal som de anställda arbetar i. Det man bör tänka på när man skapar en trevlig och samtidigt produktiv arbetsmiljö skiljer sig väldigt mycket mellan kontor, lager, industri, butiker, utomhusarbete samt arbete på motordrivna fordon och tåg.

Nöjet av att jobba på ett trevligt lager

Man kan antingen välja att endast tänka på verksamheten men då får man räkna med lägre resultat. Vill man ha nöjda anställda får man investera i arbetsplatsen. Om en lagerlokal lagrar matvaror är lokalen kylig och då kan det vara trevligt att erbjuda mysiga och mjuka arbetskläder som håller varmt. Det är även bra att erbjuda varmt kaffe, te och varm choklad. Även en god fika kan motivera. Om det tvärtom, är en för varm lagerlokal bör man ha svalare rum, kalla drycker och luftiga och tunna arbetskläder så att arbetarna inte svettas och blir varma.

Ofta hittas lager med namnet produktionslokal. Båda typen av lokaler kräven stora ytor.

Ofta hittas lager med namnet produktionslokal. Båda typen av lokaler kräven stora ytor.

Industrilokaler och arbete utomhus – en bullrande arbetsplats

De som arbetar inom produktion har en bullrande arbetsplats. Det är ett måste med hörselskydd men kan även vara bra med mysiga ljudisolerade rastrum i vilka arbetarna kan koppla av lite och vila på. Detsamma gäller om det arbetas utomhus i en bullrande miljö som även är kylig. För utomhusarbetare är värme, ljudskydd, lämplig klädsel och ett varmt rastrum inomhus A och O. Även arbetare på butiker och köpcentrum upplever ljud runtomkring hela tiden och blir stressade på grund av kundernas ständiga närvaro. Tänk därför alltid på att skapa avkopplingsplats åt dina anställda.

Att arbeta på en plats i ständig rörelse

Att arbeta som chaufför, lokförare, tågvärd, flygvärdinna osv. innebär en arbetsplats i ständig rörelse. Även på dessa arbetsplatser är det viktigt att skapa rastrum, fräscha matrum och en rent allmänt mysig arbetsmiljö. Tänk även på att arbetarna kan få hemlängtan om de reser under längre perioder, exempelvis lastbilschaufförer. Ge de därför tid och plats för att ringa hem och känna sig bekväma med att kombinera jobbet med fritiden och inte känna av att de inte befinner sig i en vanlig lokal.

Fräscha lokaler, rastrum och toaletter

Det är A och O att erbjuda dina anställda fräscha lokaler, matsal- och rastrum samt toaletter. Glada arbetare ger bättre ifrån sig och presterar mer än frustrerade arbetare. Glöm därför aldrig bort arbetsmiljön när du planerar en affärsverksamhet och tänk på resultaten i helhet och vilka aspekter som kan göra resultaten bättre och verksamheten mer framgångsrik.

Här hittar du lager- och logistiklokaler