Två trender som det talas om just nu när det gäller företagslokaler är aktivitetsbaserade kontor och coworking medlemskap. Hur vet du vilken miljö är bättre för ditt företag?

I varken ett aktivitetsbaserat kontor eller en coworking arbetsplats finns det några personliga kuber eller bestämda arbetsbord för varje medarbetare. På båda anpassas arbetsplatsen enligt dagens jobb.

Ett aktivitetsbaserat kontor ger personalen valmöjligheten att välja mellan rum och atmosfär enligt dagens jobbmode. Aktivitetsbaserade kontor byggs enligt 3-zonsprincipen. En zon är helt tyst och lugn för arbete som kräver koncentration. En zon är aktiv, av typen öppet projketrum där interaktioner och diskussioner kan föras. Dessutom finns det en mellan zon, som främjar öppet kontorslandskap.

Båda kontorsformerna främjar flexibilitet, då dagens arbetsplats kan anpassas enligt arbetsuppgifterna.

Enligt många så skiljer sig ett aktivitetsbaserat kontor med en coworking miljö enbart på grund av personalen. Ett aktivitetsbaserat kontor är utformat enligt ett specifikt företags personals behov. Före man hyr kontor gäller det att ta en bra titt på bottenplanen för att se om det lediga kontoret kan anpassas till de olika arbetsuppgifterna som finns bland personalen. Dock går egentligen vilket som helst traditionellt utformat kontor att ändra till ett aktivitetsbaserat kontor.

När välja coworking?

Därav är coworking miljöer bättre för start up företag, som vill vara i kontakt med andra företag samt inte har tydligt utformade arbetsuppgifter ännu. Dessutom är det bättre för mindre företag, då det allt som oftast finns både tysta och öppna rum på coworkingkontor. Ifall man vill ha en livlig brainstorming session, går det oftast bra att hyra mötesrum. Ifall man är intresserad på en aktivitetsbaserad miljö, är det även en bra idé att testa ut en coworking miljö och därefter hyra ett kontor för att implementera zonerna som företaget utnyttjas av.